English

Flekso Baskı Nedir?

Flekso baskı sistemi, esnek kalıp ve solvent bazlı mürekkep kullanılan rotatif veya tabaka baskı yapabilen, yüksek baskı tekniği olarak tanımlanmaktadır. Flexo baskı makinelerinin ivedi gelişen teknolojisi ile birlikte, likit mürekkeplerdeki gelişmeler, CTP teknolojisi, kauçuk klişelerden fotopolimer klişeye geçilmesi, aniloksların, mekanik engrevingten lazer engreving ve seramik kaplamaya evrilmesi fleksoyu daha tercih edilebilir duruma getirmiştir. Aniloks kalitesinin artması da mürekkep sıyırıcı bıçaklarında (Dr. Blade) uzun ömür ve yüksek sıyırma şartı aranmasına neden olmuştur. Uzun süreli fotografik baskıda silindir çelikten üretilen aniloksa kaplanan özel bir seramik bıçak cinsi geliştirilmiştir.

Kaliteli ürüne artan pazar talebi, daha hassas üretim yapılmasını ve hassas baskı için kontrollerin online olmasını sağlamıştır.

Baskı mürekkepleri kısmında ise makinelerin yüksek hızlara çıkabilmesi ile fotografik baskı için yüksek aniloks ve klişelerin geliştirilmesi gibi ilerlemeler, yüksek renk şiddetli, kuruma hızları yüksek hızlara göre optimize edilmiştir. Bu şartlarda düşük solvent bakiyesi sağlayabilen ve baskı materyaline iyi adezyon verebilen mürekkeplerin gelişimini tetiklemiştir.

Flekso baskının yaygın olarak kullanılış nedeni, ekonomik oluşu ve karmaşık bir teknoloji gerektirmemesidir. Tramlı merdane ile kalıp kazanı arasındaki ilişkiden dolayı yüksek baskı yapılır. Mürekkep merdanesi hazne içinde tam devir yaparak döndüğünden bütün yüzeyi mürekkeple kaplanır ve bu mürekkep tramlı merdanenin yüzeyine tamamen aktarılır. Tramlı merdane aldığı mürekkebi kalıba aktararak görevini tamamlamaktadır.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Flekso tekniği daha çok, basılacak malzeme miktarının yüksek ve diğer baskı sistemleri ile baskıyı gerçekleştirmenin ekonomik ya da teknik yönden mümkün olmadığı, özellikle ambalaj baskılarında tercih edilmektedir.

Taşıma poşetleri, ambalajlar, nonwoven kumaş gibi malzemelerin üzerine flexo baskı yöntemi ile çok kaliteli baskılar gerçekleştirilmektedir.

Tahıl, deterjan ve kozmetik karton kutuların baskılarında genelde ofset ve tifdruk baskı kullanılsa da, flekso baskı sistemi de yükselen grafiği ve kalitesi ile bu pazarda kendine yer bulmaya başlamıştır.

Flekso ile birçok zarf çeşidi kolayca basılabildiği gibi, kese kağıtlarının üzerine de bu baskı türü gerçekleştirilebilmektedir. Süt kutularının da neredeyse %90’ının baskısı bu teknik ile gerçekleştirilmektedir. Flekso baskı sistemi, günümüz teknolojisinin kazandırmış olduğu yüksek baskı kalitesinden dolayı; piyasada ofset baskı ve tifdruk baskı ile üretimleri gerçekleşen ürünlerin baskılarını da istenilen kalite düzeyinde gerçekleştirebilmektedir. Bundan dolayı birçok sektöre hizmet vermektedir.

 

 Flekso Baskı Avantajları

  • Flekso iyi baskı renk tutarlılığı verir. 
  • Flekso baskılar genellikle ofset ya da gravür baskılardan daha az operatörleri gerektirir. 
  • İyi su bazlı mürekkepler hazırlanabilir.
  • Flekso baskı pürüzlü yüzeylerde iyidir .
  • Flekso baskı, düşük gramajlı kağıtlar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede baskı altı malzemesi sunar.
  • Kalıplı silindir hazır ise, hazırlık çok hızlı bir şekilde yapılabilir.
  • Fleksoda atık azdır.
  • Su bazlı ve UV kurutmalı flekso mürekkepleri çevresel sorunları büyük ölçüde azaltır.
  • Flekso baskıda boşluklar olmadan geniş zeminler elde edilir.
  • Flekso teknolojisi kalite ve verimliliği artırarak devam etmektedir.
  • Flekso baskı, tabaka ofset baskıdan daha hızlıdır.
  • Flekso baskı makineleri, tabaka ofsetten çok daha ucuzdur.
  • Flekso baskı makineleri çok renkli (6-8-10) olduğundan daha fazla ekstra renk kullanımına imkan sağlar.
Leave your comment