Geri dönüşüm, kullanılmış maddelerin tekrar işlenmesi ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesidir. Geri dönüşüm maddelerine örnek olarak kağıt, plastik şişeler, cam, metal parçalar kısacası ömrünü doldurmuş maddeler olarak verebiliriz. Geri dönüşümün amacı atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarının azaltılması ve kaynakların lüzumsuz kullanılmasını önlemek olarak düşünülmelidir. Geri dönüşüm katı atıkların depolanması ve taşınması gibi sorunları da engellenmesini sağlamaktır.
Geri Dönüşümün Önemi
Kâğıt, karton, cam, plastik, metal vb. maddeler, geri dönüşüm işlemi sayesinde doğayı ve cebimizi korur. Aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük katkı sağlar. Bu sayede ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarı azalır ve enerji kullanımı ciddi oranda düşer. Örneğin kullanılmış ve işlevini yitirmiş bir kâğıdın, geri dönüşümü hava kirliliği, su kirliliği ve su kullanımı gibi giderleri önemli ölçüde azaltır.
Yapılan araştırmalara göre 1 ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılması, 7-8 ağacın kesilmesini önler.
Kısacası geri dönüşüm;
Atık ya da çöp materyali her ne olursa olsun bu kovalar, kullanım merkezlerine birden çok avantaj sunuyor. Geri dönüşümü amaçlayan sıfır atık kovaları sayesinde üretilen her ürün yeniden üretim hattında elden geçirilerek, kullanıma elverişli hale getiriyor.
Bu yüzden saymakla bitmeyen atık kovalarının faydaları, geniş bir çerçevede incelenmeye olanak sunuyor. Bu konuda avantajlı olanaklara sahip, faydalı dönüşümleri içeren atık kovalarının çevreciliği ön plana çıkıyor.
Bez Çantanın Önemi
Plastikler çevremize ve hayvanlara verdiği zarar ile bilinmektedir. Plastik poşetler ise hafif olmaları ve sıkça kullanılmaları dolayısıyla doğada önemli oranda yer almaktadır. Hayvanların en fazla etkilendikleri atık türüdürler. Bu nedenle son yıllarda plastik kullanımının azaltılması ve doğa dostu ürünlerin arttırılması adına düzenlemeler yapılıyor. Bunlardan biri de poşetlerin ücretlendirilmesidir. Bakanlığımızca getirilen ücretli poşet uygulaması da plastik atıkların azaltılmasına ve doğamızın korunmasına yönelik bir uygulamadır. Bu doğrultuda halktan beklentimiz; çok yaygın olarak kullandığımız plastik poşetlerin kontrollü olarak kullanımının azaltılması ve yerine doğa dostu malzemelerden elde edilen, bez çanta, file vb. ürünlere yönelerek dünyamıza sahip çıkılması yönünde bir adım atılmasıdır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yıllardır var olan uygulama Ülkemizde de 2019 yılı itibarı ile başlamış bulunmaktadır. Toplumumuz bu uygulamadan sonra daha kalıcı çözümler aramaya başlayıp bez çantalara yönelmiştir. Bez çantalar plastik poşetler gibi 1 kullanımlık değil devamlı kullanılabilir yapıdadır. Doğada bir yıldan daha az bir süre içerisinde yok olabilirler. Bez çantaların tercih edilmesinin arkasında yatan nedenler, sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve estetik unsurları da içermektedir. Maliyet olarak diğerlerine göre daha uygundur. Bu nedenle de tercih edilmektedir.
Bez Çanta Kullanım Alanları
Çantalar reklam amaçlı da kullanılmaktadır. Firmalar çanta üzerine logosunu bastırarak akılda kalmasını ve ilgi çekmesini sağlar. Bu da müşteri kazanmayı sağlar. Bez çantaları sokaklarda, marketlerde, mağazalarda, eczanelerde, yemek yerlerinde, dağıtım kampanyalarında sıkça görebilirsiniz.
Kullanım alanına göre bez çantada ölçü ve baskı kişiselleştirilebilir. Kulp boyu ayarlanabildiği için kolayca taşınabilir. Taşıma işleri için oldukça dayanıklıdır. Her alanda rahatlıkla kullanabileceğiniz bez çantalar işlerinizi kolaylaştırır.
Non woven çevre dostu çantalarımızı keşfetmek için tüm müşterilerimizi fuar standımıza bekliyoruz.
1- Standart ölçünüz var mı?
Her sektör ve kullanım amacına göre ölçümüz değişmektedir. Tatlı çantaları için standart ölçü 30x26x30 cm iken, ayakkabıcılar için 40x35x12 cm olabilmektedir. Müşterimize ölçü verirken çanta içerisine konacak olan ürün ile birlikte deneme yapılmaktadır. Bu denemeden sonra ölçüye karar verilmektedir.
2- Minimum kaç adet sipariş verebilirim?
Ürünün ölçüsü, tipi, baskı alanı ve gramajına göre değişebilmektedir. Standart olarak minimum 10.000 adet olarak düşünebilirsiniz.
3- En çok tercih edilen gramaj nedir?
40 , 45 , 50 , 65 , 80 , 100 gram kumaşımız bulunmaktadır. Tercih edilen kumaş gramajı da kullanılacak olan ürüne göre değişmektedir. Genelde 65-80 gram tercih edilmektedir.
4- Flekso baskı nasıl yapılır?
Flekso baskıda maksimum 4 renge kadar baskı yapılmaktadır. Tasarım vektörel, geçişsiz ve gölgesiz olmalıdır. Fotoğraflı, geçişli ve gölgelerden oluşan baskı isteniyorsa cmyk baskılı laminasyonlu çanta yapılır. Baskı dilediğiniz gibi çıkar.
5- Fiyat çalışması neye göre yapılır?
Fiyat çalışması için kumaş rengi, kumaş gramajı, çanta modeli ve çantaya yapılacak olan baskı görseline ihtiyaç vardır.
6- Teslimat süresi ne kadardır?
Ürün tipine göre ve programa göre değişmektedir. 30 güne kadar sürmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin 1 Ocak 2019'da başlayan uygulama ile bugüne kadar plastik poşet kullanımı, yüzde 75 oranında azalttı ve 354 bin ton plastik atığın oluşması önledi.
Yapılan değerlendirmeye göre, 1900'lerde insan hayatına giren plastiğin gelişmesine bağlı olarak 1977'de alışveriş noktalarında, herkesin rahatlıkla bulabileceği, ortalama kullanım ömrü 15 dakika olan ancak doğada çözünmesi bin yılı bulan plastik poşetler verilmeye başlandı.
Her mağazada alışveriş sonrası verilen bu plastik poşetler, petrol bazlı polietilen maddesinden üretiliyor. Polietilen maddeler ise atık haline geldiğinde ekosistemdeki canlılar ve doğaya zararlı hale dönüşüyor. Dış ortam koşulları ve neme karşı direnç, esneklik ve üstün kimyasal dayanıklılık özelliklerinden dolayı tercih edilen plastik poşetlerin sadece yüzde 1'i geri dönüştürülebiliyor.
İnsan hayatına 20'nci yüzyılın başlarında giren plastiklerin, dünya genelinde 1950'li yıllarda 1,5 milyon ton civarında olan üretim değeri, bugün yıllık bazda 335 milyon tonu aştı.
Bugüne kadar üretildiği düşünülen 8 milyar ton plastik malzemenin en az yarısının, atık halinde doğaya bırakıldığı, ağırlıklı olarak denizlerde ve okyanuslarda biriktiği dikkati çekerken, bunları canlıların tüketmesiyle de zararı besin zincirinin son halkası insana kadar rahatlıkla ulaşabiliyor. Denizde yaşayan canlılar için büyük tehlike oluşturuyor.
2019 öncesi Türkiye'de, plastik poşet üretimi miktarının yıllık 35 milyar adet civarında olduğu ve bir kişinin yılda ortalama 440 plastik poşet kullandığı belirtilirken, 1 Ocak 2019'da başlatılan ücretlendirilmeyle Türkiye'de plastik poşet kullanımı yüzde 75 seviyesinde azaldı ve bu sayede 354 bin ton plastik atığın oluşması engellendi.
PLASTİK POŞETİN ZARARLARI
Plastik poşetlere kanserojen etkiye sahip ve güneş ışığıyla buluştuklarında bu kanserojen etki daha da artıyor.
Çok uzun sürede çözünüyor. Toprak ve suya zarar verip zehirliyor.
Plastik poşetler imha sırasında çok tehlikeli ve zehirli gazlar ortaya çıkartıyor.
Denize her yıl milyonlarca atık atılıyor. Bu atıklar deniz canlıları tarafından yiyecek zannediliyor ve canlıların ölümüne sebep oluyor.
NAYLON POŞETLER YERİNE BEZ ÇANTA TERCİH EDİN
Bez çantalar çevre dostudur, devamlı kullanılabilirlerdir. Bu nedenle atığa dönüşmezler.
YAKLAŞIK 14 BİN 640 TON SERA GAZI SALIMININ ÖNÜNE GEÇİLDİ
Ayrıca bir plastik poşetin ortalama ağırlığı 8 gram olarak alındığında, yaklaşık 14 bin 640 ton sera gazı salımının da önüne geçilmiş oldu.
Plastik poşet kullanımındaki azalma oranları ile Türkiye'de plastik poşet üretimi için gerekli plastik hammadde ithali de azaltılarak, yaklaşık 2,44 milyar lira tasarruf edildi.
Dünya genelinde 60'dan fazla ülkede alışveriş poşetleri ücret karşılığında satılıyor. Bunlardan İsveç, Kanada, Finlandiya, İngiltere, Almanya, Fransa ve Japonya'da plastik poşetler ücret karşılığında temin edilirken Avustralya, Kamerun, Kenya gibi bazı ülkelerde kısmi veya tamamen yasak uygulanıyor.